fbpx
Μουσεία

Αρχαιολογικο Μουσειο Δραμας

Το μουσείο λειτουργεί από το 1999. Τα ευρήματα που στεγάζει το μουσείο καταγράφουν την πολιτιστική ιστορία της Δράμας από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή έως το 1914.

Τα αρχαιότερα ευρήματα (οστά και λίθινα εργαλεία) προέρχονται από ανασκαφική έρευνα στο σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (50.000 π.Χ.), ενώ εκτίθενται εργαλεία, κοσμήματα και αγγεία από τους προιστορικούς οικισμούς των Σιταγρών και του Αρκαδικού (6.000-4.000 π.Χ.), από την Πρώιμη (πολλά αγγεία) και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (ευρήματα από τάφους στους Ποταμούς και στην Εξοχή) και από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (αγγεία, όπλα. εργαλεία και κοσμήματα από τάφους στη βιομηχανική περιοχή Δράμας)

Στην πρώτη αίθουσα γίνεται αναπαράσταση μιας νεολιθικής, μονόχωρης, πήλινης κατοικίας με την οικοσκευή της (εργαλεία, λίθινα, κοκάλινα, πήλινα, απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες του νεολιθικού ανθρώπου), έναν αργαλειό, ειδώλια και τελετουργικά αγγεία μαζί με ξύλινους πάγκους, στρωσίδια και καλάθια.

Ακόμα το Μουσείο εκθέτει δείγματα αττικής κεραμικής (6ος και 5ος αι. π.Χ.), μια μαρμάρινη προτομή του Διονύσου που αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα λατρείας του θεού στην ευρύτερη περιοχή, ένα θησαυρό 860 νομισμάτων του Φιλίππου Β’ από ανασκαφή στους Ποταμούς καθώς και άλλα ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό της Δράμας (4ος αι. π.Χ.). Σημαντικά είναι επίσης τα κτερίσματα τάφων ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά που βρέθηκαν σε μακεδονικό τάφο ελληνιστικών χρόνων του Β’ αι. π.X.

Από τη ρωμαική εποχή το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων προέρχεται από την πόλη των Φιλίππων, όπως το χάλκινο αγαλμάτιο του Δία, αλλά και από άλλες περιοχές όπως η επιτύμβια στήλη του Τιβέριου Κλαύδιου Μάξιμου που βρέθηκε στη Γραμμένη. Τα ευρήματα προέρχονται από όλο το νομό Δράμας (πόλη Δράμας, την Kαλή Bρύση, την περιοχή της Γραμμένης, την Πρωσοτσάνη, την Πλατανιάς, τους Ποταμούς).

 

Δείγματα της παλαιοχριστιανικής εποχής στην περιοχή είναι τα νομίσματα και η κεραμική από τον οικισμό της Δράμας και από τους Φιλίππους. Τα μνημεία της βυζαντινής εποχής είναι λιγοστά, με πιο χαρακτηριστικά το πέτρινο ηλιακό ρολόι με εγχάρακτες τις ώρες (1069 μ.Χ.) από την περιοχή Παλαιοχωρίου, αγγεία, νομίσματα, και κοσμήματα από τη Δράμα, την Αδριανή και τον Ξηροπόταμο.

Επίσημη Ιστοσελίδα Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας

 Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή : 08:30 – 20:00, Δευτέρα : 13:30 – 20:00

Απόσταση από το ξενοδοχείο: 4,9 χλμ

Αρχαιολογικο Μουσειο Φιλιππων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων κτίστηκε τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με σχέδια των αρχιτεκτόνων Ι. Δ. Τριανταφυλλίδη και Δ. Φατούρου, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων. Το κτίριο διαθέτει δύο ενότητες εκθεσιακών χώρων για τη μόνιμη παρουσίαση των ευρημάτων από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης:

Ενότητα Α΄: Καταλαμβάνει ολόκληρο το ισόγειο και έχει εμβαδόν 380 τ.μ. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται αρχαιολογικό (επιγραφές, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα), ιστορικό και εποπτικό υλικό της πόλης των Φιλίππων και της περιοχής της από τους προϊστορικούς χρόνους ως το τέλος της ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Ενότητα Β΄:Καταλαμβάνει τον όροφο του κτιρίου με εμβαδόν 205 τ.μ. και σε αυτή παρουσιάζεται η χριστιανική πόλη (επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, ψηφιδωτά, αγγεία, νομίσματα) από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια της ακμής ως την συρρίκνωσή της στον 7ο μ.Χ. αιώνα και ως την οριστική ερήμωσή της μετά την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 09:00 – 17:00

Τηλέφωνο Μουσείου: 2510616251

Απόσταση από το ξενοδοχείο: 18.5 χλμ

Αρχαιολογικο Μουσειο Αμφιπολης

Η Αμφίπολη βρίσκεται σε από απόσταση δυο χλμ. από τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Καβάλας στον κόμβο Σερρών, Δράμας, λίγο πιο πάνω από τις εκβολές του ποταμού Στρυμώνα. Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα νέο κτίριο, που ολοκληρώθηκε το 1995.
Όλα τα ευρήματα προέρχονται από τη γύρω περιοχή και απεικονίζουν τη διαχρονική πορεία της πόλης.

Μπαίνοντας στο μουσείο βλέπει κανείς την ασημένια λειψανοθήκη και το χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς που βρέθηκαν σε κιβωτιόσχημο τάφο κατά τη θεμελίωση του μουσείου.

Τα ευρήματα εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

 

α) Προϊστορικοί χρόνοι (από το Παγγαίο και το λόφο Κετήλ Τεπές) που δείχνουν την συνεχή παρουσία του ανθρώπου από τη Μέση Νεολιθική Εποχή μέχρι την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου ( 5000 π.Χ. – 750π.Χ.),

β) Αρχαικοί χρόνοι (από το λόφο Καστά και από το νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου στην Αμφίπολη). Στο διάστημα αυτό αρχίζει η διείσδυση του ελληνικού πολιτισμού στη Θράκη, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα, κυρίως κεραμεικής, σε τάφους.

γ) Κλασικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι. Η ίδια η πόλη της Αμφίπολης ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από τους Αθηναίους.

Τα σημαντικότερα εκθέματα αυτής της περιόδου προέρχονται από τα ιερά αφιερωμένα σε τοπικούς θεούς (Νύμφη, μούσα Κλειώ, Ρήσσος. Στρυμών) και στο δωδεκάθεο (Αθηνά, Αφροδίτη, Άρτεμις) και σε ήρωες (Ηρακλής, Διόσκουροι)(από το αρχαίο γυμνάσιο, από το ελληνιστικό νεκροταφείο, το ελληνιστικό σπίτι, και από ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο).

Εκτός από τα κειμήλια από τα ιερά υπάρχουν πολλά εκθέματα που δείχνουν τη δημόσια και ιδιωτική ζωή στην Αμφίπολη (νομίσματα, αγγεία, γλυπτά, κοσμήματα, μικροτεχνία) Τα κτερίσματα από τις νεκροπόλεις δείχνουν τον πλούτο και τη κοινωνική θέση των νεκρών (αγγεία, ειδώλια, όπλα, κοσμήματα).

δ) Ρωμαϊκοί χρόνοι. Την περίοδο αυτή η ακμή της πόλης συνεχίζεται, όπως δείχνουν τα ψηφιδωτά από ρωμαικό σπίτι και από ανασκαφές στο νεκροταφείο της περιοχής, καθώς και έργα γλυπτικής, αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας.

ε) Παλαιοχριστιανικοί – βυζαντινοί χρόνοι. Με το τέλος του αρχαίου κόσμου (4ος αι. μ.Χ.) η έκταση της πόλης μειώνεται και με την εγκατάσταση των Σλάβων ουσιαστικά νεκρώνεται. Από την περίοδο αυτή εκτίθενται υπολείμματα πέντε παλαιοχριστιανικών βασιλικών με περίτεχνα ψηφιδωτά και από παρεκκλήσι που βρέθηκε σε χαμηλή θέση κοντά στη Νέα Αμφίπολη.

Στον α’ όροφο υπάρχουν ευρήματα από την αρχαία Αργιλο και τον Ηώνα, το λιμάνι της αρχαίας Αμφίπολης, καθώς και επεξηγηματικά ταμπλό για την ιστορία της αρχαίας Αμφίπολης και της περιοχής της.

Επίσης, στην είσοδο του Μουσείου υπάρχει η αλληλογραφία των ιστορικών του 18ου αι. σχετικά με την αρχαία Αμφίπολη, καθώς και φωτογραφίες από την ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης το 1913 και της αναστήλωσής του.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή : 08:30 – 15:00

Τηλέφωνο μουσείου: 2322032474

Απόσταση από το ξενοδοχείο: 51 χλμ

Μουσειο Οχυρο του Λισσε

Ένα από τα Οχυρά, το Οχυρό Λίσσε, κατασκευάστηκε μέσα στο λόφο που υψώνεται στη πεδιάδα του Νευροκοπίου, και βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού Οχυρό.

Οι οχυρώσεις του αποτελούνται από τέσσερις ομάδες στοών (Χελώνες) σε όλη την έκταση του λόφου, με υπόγειες στοές που ξεπερνούν τα 950 μέτρα συνολικά. Δύο από τα συμπλέγματα στοών επικοινωνούν με υπόγειες διαβάσεις, ενώ τα άλλα δύο αποτελούν αυτόνομες αμυντικές εγκαταστάσεις.

Το Οχυρό διέθετε πολυβολεία, εγκαταστάσεις για διαμονή και αποθήκευση, δεξαμενές νερού, ηλεκτρογεννήτριες, οπλισμό και θέσεις για στρατιωτικά οχήματα. Η δύναμη του Οχυρού Λίσσε αποτελούνταν από 12 αξιωματικούς και 457 οπλίτες.

Λόγω της απαραίτητης μυστικότητας και της ανάγκης για καμουφλάζ, οι εγκαταστάσεις του Οχυρού είναι δυσδιάκριτες από την εξωτερική πλευρά και η πρόσβαση σε αρκετές από τις εισόδους του είναι δύσκολη. Επισκέψιμη είναι μόνο μια Χελώνη.

Επίσημη σελίδα του μουσείου.

Τηλεφωνο μουσείου: 2523350144

Απόσταση από το ξενοδοχείο: 50 χλμ

Μουσειο Φυσικης Ιστοριας

Το μουσέιο φυσικής ιστορίας βρίσκεται στο Παρανέστι Δράμας. Το Παρανέστι είναι μια γραφική κωμόπολη που απέχει 40 χλμ. από τη Δράμα, πάνω στο δρόμο από τη Δράμα για την Ξάνθη μέσω Σταυρούπολης. Εκεί τον Οκτώβριο του 2002 άρχισε να λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το μουσείο αποσκοπεί να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου και να αποτελέσει την πύλη εισόδου στον οικοσύστημα της περιοχής με τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 08:00-14:30, Κυριακή 11:00-14:30

Τηλέφωο Μουσείου: 2524350100

Απόσταση από το ξενοδοχείο: 35 χλμ

ενυδρείο μυλοποταμου δραμασ

Το ενυδρείο Μυλοποτάμου βρίσκεται 7 χλμ. δυτικά έξω από την πόλη της Δράμας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυλοποτάμου προς την κατεύθυνση του σπηλαίου του Αγγίτη και του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού. Στεγάζεται σε παλιό πέτρινο ανακαινισμένο νερόμυλο δίπλα στις πήγές του Μυλοποτάμου.

Το Ενυδρείο φιλοξενεί είδη μόνο των γλυκών νερών και κυρίως από τα συμπλέγματα των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα

Τα ψάρια των εσωτερικών υδάτων της χώρας μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της Ελληνικής πανίδας και θεωρείται από τους ειδικούς το πιο απειλούμενο.

 

Από τα 154 είδη ψαριών που ζουν στα ελληνικά ποτάμια και στις ελληνικές λίμνες τα 83 από αυτά (ποσοστό 66.4 %) είναι ενδημικά δηλαδή ζουν μόνο στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, είναι εξαιρετικά σπάνια, πολλά από αυτά απειλούμενα, και άγνωστα στον περισσότερο κόσμο. Η επίσκεψη στο ενυδρείο πέρα από το ψυχαγωγικό μέρος έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:30-13:3, Σάββατο-Κυριακή: 09:30-14:00

Τηλεφωνο μουσείου: 2521081579

Απόσταση από το ξενοδοχείο: 14 χλμ

παρκο αρπακτικων πτηνων

Το Πάρκο βρίσκεται στην Αγορά Δράμας σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.  Με σεβασμό στους επισκέπτες, το χώρο και τα φιλοξενούμενα πτηνά, με σωστή διαμόρφωση, συντήρηση και επίβλεψη, με πρόβλεψη και ενδιαφέρον για την προσβασιμότητα και την εξυπηρέτηση, έχουν δημιουργηθεί  χώροι κατάλληλοι για θέαση και επίσκεψη.

Στο πάρκο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά πολλά είδη αρπακτικών ημερόβιων και νυκτόβιων πτηνών και  να ξεναγηθούν στην αίθουσα έκθεσης για να παρακολουθήσουν διάφορα videos, φωτογραφικό υλικό και αξεσουάρ σχετικά με τα πτηνά.

Τέλος, η εμπειρία  κορυφώνεται με τη θεαματική επίδειξη ελεύθερης πτήσης των εκπαιδευμένων αρπακτικών πουλιών. Θα σας μείνει αξέχαστο το θέαμα των γερακιών που εφορμούν στο δόλωμα,  πετούν ψηλά και ξανά κατεβαίνουν με ταχύτητα κατακόρυφα ή κάνοντας ελιγμούς.

Επίσημη σελίδα του μουσείου.

Τηλεφωνο πάρκου: 2521026590  2521071794

Απόσταση από το ξενοδοχείο: 12 χλμ

 

Δειτε επισης

ΠΑΡΚΑ & ΜΝΗΜΕΙΑ
Δείτε περισσότερα
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Δείτε περισσότερα
ΦΥΣΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Δείτε περισσότερα
Previous
Next