fbpx
ΦΥΣΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΓΙΤΗ

Το Σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη, στο Δ.Δ.Κοκκινογείων, Βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. ΒΔ από την πόλη της Δράμας, είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο Σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο.

Πρόκειται για έναν επιμήκη αλλά όχι ευθύγραμμο αγωγό που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Φαλακρού Όρους. Σε ένα ταξίδι 12 χλμ. που αρχίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις καταβόθρες της κλειστής λεκάνης του Νευροκοπίου όπου συγκεντρώνεται το νερό από τα χιόνια του χειμώνα και τις βροχές, μεταφέρεται ο υγρός θησαυρός μέχρι την δραμινή πεδιάδα.

Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χλμ.Μέσα στο Σπήλαιο με σταθερή θερμοκρασία 17ο C, ο χώρος είναι εντυπωσιακός. Καθώς ο επισκέπτης προχωρά σε διάδρομο πάνω από το ποτάμι και αντίθετα με τη ροή του νερού, παρακολουθεί στο διάκοσμο του Σπηλαίου να κυριαρχούν οι λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες διαφόρων μορφών. Το σπήλαιο ονομάζεται και Μααρά, ονομασία η ετυμολογία της οποίας είναι είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό.

Επίσημη Ιστοσελίδα Σπηλαίου Πηγών Αγγίτη

Απόσταση από το ξενοδοχείο : 36 χλμ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ

Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι ένα  από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας, με φανταστικό σε ομορφιά και πλούτο διάκοσμο, βρίσκεται νοτιοανατολικά της ιστορικής  ομώνυμης κωμοπόλεως  και  σε απόσταση 6 χιλιομέτρων απ’ αυτή.

Το θαυμάσιο σπήλαιο της Αλιστράτης, με το μοναδικό φυσικό εξαερισμό σε όλα τα τμήματά του, οφείλει τη γέννησή του σε τέτοια φαινόμενα που ξεκίνησαν τη δράση τους πριν από 2.οοο.οοο χρόνια.Η θερμοκρασία του είναι σχεδόν σταθερή: το χειμώνα γύρω στους 18°C και το καλοκαίρι γύρω στους 20°C. Η έκτασή του ανέρχεται σε εκατοντάδες στρέματα αλλά η τουριστική διαδρομή έχει μήκος 1.100 μέτρα σε απόλυτα επίπεδο έδαφος. 

Στην είσοδο του σπηλαίου συναντούμε μια πολύ ωραία αίθουσα ύψους 8 μ., που είναι ο προθάλαμος αυτού. Από τον προθάλαμο ξεκινούν διάφορες στοές με μεγάλο ύψος και πλουσιότατο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.Όσο ο επισκέπτης προχωρεί, τόσο ο διάκοσμος γίνεται πλουσιότερος σε κατάλευκους σταλακτίτες σε μορφή παραπετάσματος. Ακολουθούν άλλοι θάλαμοι (αίθουσες) ύψους 8 ή 10 μ.

Επίσημη Ιστοσελίδα Σπηλαίου Αλιστράτης

 Απόσταση από το ξενοδοχείο :  36 χλμ

ΔΑΣΟΣ ΕΛΑΤΙΑΣ (ΚΑΡΑΝΤΕΡΕ)

Η Ελατιά ή Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος). Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης.

Το δάσος της Ελατιάς είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκταση (700 τετραγωνικά χιλιόμετρα), και αποτελείται από ερυθρελάτη, πεύκα, κέδρους, οξιές, σημύδες, λεύκες, σφενδάμια, δρύες, αγριοτριανταφυλλιές κ.α. Στο δυτικό τμήμα του βουνού, στη θέση Μαγούλα, υπάρχει το δάσος Σημύδας, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Γενικά η χλωρίδα της Ελατιάς είναι πλούσια σε είδη (πάνω από 700), με πολλά ενδημικά (τοπικά) της βαλκανικής περιοχής, καθώς και με πολλά σπάνια για τη χώρα μας. Επίσης, συναντάται ποικιλία μανιταριών με πολλά εδώδιμα (βωλίτες, κοπρίνοι, αμανίτης καίσαρος κ.ά.).

ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ

Το Φρακτό Όρος βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς. Στο ΒΑ μέρος του Φρακτού δεσπόζει εδώ και αιώνες σαν ένας φυσικός «Παρθενώνας», το μεγαλύτερο αδιατάρακτο Μνημείο της φύσης στην Ευρώπη, το Παρθένος δάσος του Παρανεστίου έκτασης 5892 στρεμμάτων χωρισμένο σε δύο κηλίδες (5020 και 872 στρεμ. αντίστοιχα). Έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο μνημείο της Φύσης» και είναι το μοναδικό Παρθένο Δάσος της χώρας. Επιπλέον, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στην Ευρώπη. Από το 1980 η περιοχή έχει κηρυχθεί, κάτω από ένα πλαίσιο απόλυτης προστασίας και απαιτείται εκδοση αδείας από το Δασαρχείο (24ώρες) για επίσκεψη στο δάσος ως ιδιώτης.

Η μέγιστη ηλικία δέντρων είναι 500 χρόνια, η διάμετρος είναι 1,20 μ. και το ύψος 59 m για τα κωνοφόρα και 45 m για Fagus sp. Οι απότομες πλαγιές και τα μικρά ρέματα σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες. Όσον αφορά τα άγρια φυτά που φύονται,η ποιότητα της περιοχής χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση 15 σημαντικών taxa. Η πανίδα του Παρθένου Δάσους είναι επίσης πλούσια σε ποικιλία και σε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Οι πανίδα πουλιών περιλαμβάνει περισσότερα από 120 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων το 25% έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, ενώ η βιοποικιλότητα των θηλαστικών αποτελείται από τουλάχιστον 32 είδη.

Η πιο σημαντική οικολογική αξία της περιοχής είναι το αδιατάρακτο οικοσύστημα. Αυτό το οικοσύστημα είναι φυσικό, με μεγάλη οικολογική και δασοκομική σημασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο (πρότυπο) για τη μελέτη της δυναμικής εξέλιξης και άλλων φυσικών δασικών οικοσυστημάτων. Η συνολική περιοχή είναι σήμερα 1072 εκτάρια εκ των οποίων 589 εκτάρια είναι υπό προστασία ως ΖΕΠ (Ζώνες ειδικής προστασίας), 269 ha προστατεύονται μετά την απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας και τέλος, 214 ha προστατεύονται από το Δασικό Γραφείο της περιοχής της Δράμας.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 50 χλμ

δειτε επισησ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Δείτε περισσότερα
ΠΑΡΚΑ & ΜΝΗΜΕΙΑ
Δείτε περισσότερα
Previous
Next